Læs her den spændende historie om ADHD der begynder helt tilbage i slutningen af 1700-tallet hvor man for første gang beskriver at der er nogle mennesker, der har udfordringer med opmærksomhed og let bliver distraheret.
-
I 1798 bemærkede den skotske læge, Sir Alexander Crichton, at nogle mennesker let blev distraheret og ude af stand til at fokusere på deres aktiviteter, som andre kunne. Han rapporterede, at disse symptomer begyndte tidligt i livet. Det er i overensstemmelse med det, vi i dag nu kalder ADHD.
-
I 1902 talte den britiske børnelæge Sir George Frederic Still i en række foredrag om mentale tilstande i ellers sunde børn med normal intelligens. Disse børn var mere impulsive og havde problemer med opmærksomhed og selvkontrol.
-
I 1932 beskrev de tyske læger Franz Kramer og Hans Pollnow en tilstand kaldet hyperkinetisk sygdom. Børn med denne tilstand kunne ikke forblive stille. Deres vanskeligheder med at følge regler forstyrrede deres skoleklasser.
-
I 1937 bemærkede Charles Bradley, at et særligt stimulerende lægemiddel med indholdsstoffet amfetamin fik nogle børn til at opføre sig bedre. Det forbedrede også deres skolepræstationer. Lægemidlet var blevet godkendt af FDA i 1936. Men det tog mange år, før forskere bemærkede Bradleys resultater.
- I 1944 blev det lægemiddel, som læger oftest ordinerer til børn med ADHD, lavet for første gang og markedsført i 1954. Først blev det brugt til behandling af tilstande som kronisk træthed og depression. Men det virkede bedre til at forbedre symptomerne ved ADHD.
- I 1968 blev ADHD for første gang inkluderet i den amerikanske psykiatriske associations manual for psykiske lidelser Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.
- I 1970´erne opstår DAMP som en nordisk diagnose, som står for Deficits in Attention, Motor Control and Perception, på baggrund af en epidemiologisk undersøgelse af børns vanskeligheder i Gøteborg.
- I 1990’erne blev ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) anerkendt som en diagnose i Danmark. Efter anerkendelsen af ADHD som en diagnose i Danmark, blev der oprettet specialiserede klinikker og centre for behandling af ADHD. Der blev også indført en række behandlingsmuligheder, herunder medicin og terapi.
I dag vurderer man, at der ca. er 180.000 personer, der har ADHD i Danmark, med en nogenlunde lige fordeling mellem mænd og kvinder.
I løbet af det seneste årti er det samlede antal af danskere, der bruger ADHD-medicin, steget markant, så i alt ca. 87.000 danskere bruger ADHD-medicin i 2022. Vil du vide mere om ADHD? Så læs med her i vores artikel om ADHD
ADHDogLivet.dk er udarbejdet af Takeda Pharma A/S, og indholdet er valideret af speciallæger i psykiatri.